Patates Yetiştiriciliği

Patates  yetiştiriciliği nasıl yapılır, patates  yetiştirme  koşulları nedir, nasıl olmalıdır. Tohumluk patates  yetiştiriciliği, sofralık patates  yetiştiriciliği hakkında  bilgi. Toprak dışında az da olsa   suda  patates  yetiştirmek ve  topraksız  tarımda  patates  yetiştiriciliği, topraksız  patates  yetiştirmek gibi  konularda  bilgi. Patates  ne zaman ve  nasıl ekilir, ekim yapılırken toprak hazırlığı nasıl yapılır. Patates  için en ideal toprak isteği nedir. Patatesin iklim isteği nedir. Patates yetiştiriciliği, Patates  tarımı - ziraatı karlı mıdır. 1 dönüm patates verimi ve  maliyeti nedir ? Kışlık patates  ne  zaman ekilir. Tarlaya  patates  nasıl ekilir. 

Patates Yetiştirme Koşulları

Patates  yetiştirme  koşulları nedir, patates iklim isteği nedir, patates  hangi çeşit toprakta  yetişir, patates  toprağı nasıl olmalı. Patates bitkisi serin iklim bitkisidir. En ideal yetişme  sıcaklığı 18 °C dir. Ortam 28-29 °C gibi  sıcaklıklara  ulaştığında  bitki gelişimi yavaşlar, patates  strese girer. Aşağıda  patates  ekim zamanı bölümünde  yazlık patates  ve  kışlık patates  ekim zamanları hakkında  detaylı bilgi  verilmiştir. Patates  nasıl toprak sever ? dersek eğer; süzek, kabarmış toprak yapısını sever. Kökleri derine  giden bir  bitki olduğu için derin sürüm yapılmış olmalıdır. Yani yüzeysel olarak işlenmiş yada  sadece  10 cm yüzeyinde  toprak olan tarlalarda  yetiştirilmez.

Patates Ekiminde Toprak Hazırlığı

Patates ekiminde  toprak hazırlığı işlemi toprağın yapısına ve patatesten önce yetiştirilen ön bitkiye göre değişir. Süratli bir çıkış, kuvvetli kök gelişimi için iyi bir toprak hazırlığı gerekir. Bu  yüzden ekim öncesinde  Rekor Gelişim gübresi  kullanarak toprak hazırlığı yapmak en iyi sonucu verir. Patates Gübreleme sayfasından   ilgili videoları izlediğiniz de    Rekor Gelişimin bu  konuda mükemmel  sonuçlar verdiğini  görebilirsiniz. Toprak hazırlığı için kullanılan ve  toprağın fiziksel yapısını patates yetiştiriciliği için en ideal hale getiren Rekor Gelişim gübresi toprak seçmez ve her çeşit  toprak yapısında  kullanılır. Patates tarlasında Rekor Gelişim gübresinin tarla tipi kullanılır. Rekor Gelişim Sipariş

Tarlaya Patates Nasıl Ekilir

Tarlaya  Patates  ekimi için kullanılan  tohumluk yumruların çoğu istenilenin üzerinde iriliğe sahiptir. Bu da maliyeti arttırdığından 70-80 gr veya 60 mm den daha büyük yumrular kesilmektedir. Yumrular ekimden en az bir gün önce kesilmeli ve bol rutubetli ve ışıklı bir yerde bekletilerek “Süberin” dokusunun oluşumu sağlanmalıdır. Yumruların kesimi iç kısımdan, göbeğe doğru yapılmalı ve bıçaklar sık sık alkole batırılmalıdır. Turfanda patateste, erkenciliği sağlamak için, yumrular ön çimlendirmeye tabi tutulmalıdır. Ön çimlendirme ile 15-20 gün erkencilik sağlanmaktadır. Soğuk ortamda depolanan patates yumruları, depodan çıkarılarak tarlaya dikilmemelidir. Bu yumrular 15-20 C civarında belli bir süre bekletilerek, gözlerin çabucak uyanması ve yumrunun apikal dominansı safasından çıkması sağlanmalıdır.

Patates  Ne Zaman Ekilir

Patates ekimi  ilkbaharın son donlarından sonra toprak sıcaklığı 8-10 ºC yi bulduğunda ekilmelidir. Patates ekim zamanı bölgelere göre değişmektedir. Yazlık patates ekimleri, nisan-mayıs aylarında yapılmaktadır. Kışlık patates ekimi ise; kıyı bölgelerimizde 15 aralık-15 ocak tarihleri arasında yapılmaktadır. Aslında  bu dönemde  ve bu yörelerde ekilen patates için turfanda  tabirini de  kullanabiliriz. Ülkemizde patates ekimi en erken Akdeniz bölgesinde yapılmakta (Aralık-Ocak), burayı İzmir-Aydın (Ocak-Şubat), Bursa-İnegöl (Mart), Bolu-Adapazarı (Mart-Nisan), Niğde-Nevşehir (Nisan-Mayıs) ve Erzurum-Kars (Mayıs) bölgeleri izlemektedir. Ege  bölgesinin bazı yörelerinde  ağustos ayı sonunda  ekimi yapılıp aralık-ocak ayı gibi hasadı yapılan patates  için yazlık patates mi kışlık patates mi tabiri doğrudur dersek aslında yazlık  patates daha uyuyor çünkü  sadece son 1 ayının soğukta  yetiştiği bir durum söz  konusudur.  Ülkemizde genellikle  kışlık patates  ekiminden ziyade  yazlık patates  ekimi yapılmaktadır. Her  çeşit patates  kışlık ekime  uygun olmayabilir. 

Patates Ekim Sıklığı ve Tohumluk Miktarı

Tohumluk üretiminde ve turfanda patates yetiştiriciliğinde sık ekim (70×25-30), normal patates tarımında ise nispeten; daha seyrek ekim öngörülmektedir (70×30-35 cm). Dikim sıklığının belirlenmesinde kullanılacak tohumluk yumrunun iriliği göz önünde bulundurulmalıdır.

Patates Ekim Derinliği

Toprak yapısı, ekim zamanı, yumru iriliği, hastalık durumu, toprak rutubeti ve yumrunun fizyolojik yaşına göre değişmekle birlikte genelde dikim derinliği 12-18 cm arasında değişmektedir.

Patates  Ekim Yöntemleri Nelerdir

Patates tarımında en çok uygulanan başlıca patates  ekim yöntemleri şunlardır;

–      Ocak Usulü Patates Ekimi;

–     Karık Usulü Patates  Ekimi;

–     Makina ile Patates Ekimi


Patates Hasadı

Patates yetiştiriciliginde, patates  tarımında   patates  hasadı  bölgelere  göre ve  çeşitlere  göre  değişiklik gösterir.  Bir  bölgede hasat başladığın 1 aya  yakın sürer. ilk Patatesin hasadında yumrular kesilip zedelenmemeli, toprakta yumru bırakılmamalı, söküm sırasında toprak yaş olmamalı tavında bulunmalıdır. Rekor Gelişim kullandıysanız zaten her daim tavlıdır. Bel çatal bel yada çapa ile patates sökülüp elle toplanır. Pullukla sökülüp el ile bitkiden ayrılarak toplanır

1  Dönüm Patates Verimi 

1 dönüm patates  verimi nedir, 1 dönüm araziden ne  kadar  patates  çıkar, dönümünden kaç ton,  kaç kg  patates  çıkar, hasat edilir. Patates  tarlasının dekarından ne  kadar verim elde edilir. Bu soruların cevaplarını verirken dönüm ve dekarı aynı büyüklük olarak kabul ederek cevap verdiğimiz bilinmelidir. Patates  tarlasının dönümünden yada  dekarından çıkacak miktar  tamamen gübrelemeye, toprak yapısına, iklim şartlarına  ve  çeşide  bağlı olarak değişir. İlle de  bir  rakam verilecek olursa 1 dönüm patates  tarlasından 3-8 ton arasında  patates  hasadı kaldırılabilir. Ancak burada  sadece  tonajın önemi yoktur. İdeal irilik ölçüsüne göre  patates  yetiştirmek önemlidir. Yani dönümünden en irisinden 4 ton hasat yapmak, dönümünden içerisinde sadece 2  ton irisi gerisi elek altı toplam  8 ton patates  kaldırmak pek tercih edilen bir durum değildir. Bu yüzden patates  bitkisinde  doğru gübreleme  çok önemlidir. Patates  Gübreleme  sayasında  patates  yumrularının irileştirilmesi konusunda  gerekli bilgi verilmiştir. 

1  patatesten kaç patates çıkar

1 patatesten kaç patates  çıkar dediğimizde, bir  patatesten 100 adetten bile  fazla  patates  çıkabilir. Şöyle ki;  patates sadece  tek bir  patatesin ekimi şeklinde  yapılsaydı 3-25 arasında  yumru verebilirdi ancak bazen 1  patates bünyesindeki göz  sayısına  göre  parçalarına  doğru şekilde  kesilip ekilmesi halinde 1  patatesten 5 ocak  patates  ekilebilir. Bu durumda da  yukarıdaki 3-25  arasındaki yumru sayısını 5  ile  çarpabilirsiniz. Yani toplam 5  ocakta 15-125 arasında patates elde edilebilir. Yukarıda da  bahsettiğimiz gibi yumru sayısının fazla  olması yumruların küçük kalmasına  sebep olabilir ancak doğru gübreleme  ile  tüm bunlar  ideal seviyelere  çekilebilir. 

1  Dönüm Patates  Maliyeti

1 dönüm patates maliyeti nedir dediğimizde  1 dekar  tarlada  yapılan patates  üretiminin, patates  ziraatının, patates  tarımının maliyetini konuşmaktayız. Patates  yetiştiriciliği bir çok bitkiden çok daha  masraflı bir iştir. Çünkü en başta  patates  tohumu ciddi bir  maliyet tutmaktadır. Patates  bitkisi en fazla  gübreleme  yapılan tarla  bitkilerinden birisidir. Patates  yetiştiriciliğinde  yapılan gübreleme işleminde  ne  kadar  gübre  kullanılır  sorusunun cevabı için patates  gübreleme sayfasına  bakınız. Yine  diğer  tarla  bitkilerine  göre  en fazla  sulama  gerektiren bir  bitkidir. Burada  tek bir sabit fiyat veremeyiz çünkü suyu kuyudan çektiğinize göre, barajdan almanıza göre, kanaldan almanıza göre, sulama  sistemlerinize göre  maliyetler değişmektedir. Patates  bitkisi yine  diğer  tarla  bitkilerine  göre  çok kolay hasta  olabilen bir bitkidir. Bu yüzden patates  ilaçlama  maliyetleri de  hem masraflıdır  hem de  doğru ilaçları kullanmak gerekir. Tüm bunlardan dolayı patates  üretimi her zaman karlı bir iş olmayıp bazı zamanlarda  patates  üreticisi çiftçilerimizi zarara  sokabilmektedir. Patates  yetiştiriciliği yapmayı düşüyorsanız eğer, bu konuda  tecrübeli olmanızı öneriyoruz, ayrıca  bölgenizde belirli bir  piyasası olmalı,   hasat sonrası istenilen fiyata  satamayıp saklamanız  gerekirse  eğer uygun koşullarda  depolar da  olmalıdır. Özellikle  son yıllarda  patates  soğan gibi bu tür  saklanabilen tarım ürünlerinde  fiyatlar çok ani değişebilmektedir. 

Patateste Yüksek Verim Almak için  Ne Yapmalı ?

Patateste  yüksek verim almak için ne  yapmalı dediğimizde yukarıda  bahsettiğimiz patates  yetiştirme  koşullarına  uymak gereklidir. Doğru gübrelemek gereklidir. Sitemizin Patates  gübreleme  sayfasında  detaylı bilgi verilmiştir. Patates   yetiştiriciliği konusunda  tecrübeli olmak gereklidir. Patates  nasıl sulanır, ne  zaman ne  kadar su verilmelidir, hangi dönemlerde  hangi zirai ilaçlar  uygulanır gibi konularda  bilgili ve  tecrübeli olmak gerekir yada  bu işi bilen  personeller  ile  çalışılmalıdır. Patates  hasadını doğru zamanda  yapmak yine  verimi artıran bir  unsurdur. 

Tohumluk Patates Yetiştiriciliği

Tohumluk patates  yetiştiriciliği zor bir iştir. Çünkü  patates  tohumu yetiştirmek, tohum ile  yetiştirilen diğer  bitkilere göre  farklıdır. Tarladan hasat edilen patates yumruları  vejetatif yolla üretildiği için hastalık etmenlerinin, virüslerin  kolay  taşınmasına  sebep olmaktadır. Bu yüzden  en sağlıklı patates  tohumu  üretimi, doku kültürü ile  yapılmaktadır. Bu sayede  tohum ile  hastalıkların taşınmasının önüne geçilebilmektedir. Doku kültürü yöntemi ile önce  mikro yumru sonra  mini yumrular  üretilir. Mini yumru üretimi genelde  topraksız  sera alanlarında  (hidroponik )  olarak  yapılmaktadır. Yani suda  patates  yetiştirme diye  en başta  bahsettiğimiz şeydir. 


Organik Patates Yetiştiriciliği

Organik patates  yetiştiriciliği yapılırken en belirleyici unsur  gübreleme  unsurudur. Patates  üretiminde  ülkemizde  kimyasal gübre  kullanımı oldukça  fazladır. Bunun sebebi patates bitkisinin özellikleri itibariyle  topraktan çektiği mineral miktarının fazla  olmasıdır. Eğer  kullanılan kimyasal gübreler  yerine  organik gübre  verilebiliyorsa kimyasal gübre kullanımı yapılmıyorsa  organik patates  üretiminin en önemli kısmı yapılmış sayılır. Organik patates  üretiminde  diğer unsurlar  ise  patates  yetiştiriciliğinin - tarımının  yapıldığı bölgenin alanın havadan ve  doğadan kimyasal atık vb. şeyler ile  kirletilmemesi gereklidir. Organik patates  ziraatı için belki uygun ortam bulmak zor  olmasa da  yeterli miktarda  bitkinin gelişimini sağlayacak organik gübre  bulmak kolay değildir. Yani  sadece organik gübreleme  yapıldığında  muhakkak verim unsurundan ciddi oranda faragat edilmek zorunda  kalınacaktır. 

TikTokInstagramYouTubeFacebook